Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Fjern bladlus på disse 4 simple måder

03/10/2016 Fanny 1 Comment

Bladlus kan være et irritations moment som alle med planter og blomster kan genkende. De kravler rundt på roserne eller spiser af tomatplanterne. Derfor bliver haven, drivhuset eller altanen ødelagt og inficerende af disse små insekter. Bladlus suger kraften og saften ud af bladene, som bliver udtørret og brune af af de mange angreb fra mange lus på én gang. Til sidst vil planten dø eller blive vissen hvis det ikke bliver stoppet inden. Derudover kan bladlus også overfører virus og svampe til andre planter og blomster og det betyder så at man hurtigt kan få ødelagt meget.

Hvad er bladlus?

Bladlus er små ovale insekter der er 2-3 mm lange, de er som regel grønne så de falder naturligt ind i farven på bladene. Trods navnet, er det ikke en lus, men et insekt, og det er harmløst overfor for både mennesker og dyr. Man ser bladlus mest i sommervarmen i månederne, juni og juli at bladlus kommer frem, da det skaber de optimale forhold for levevilkår og hele haven er grøn og frodig.

Livscyklus

Hunnerne føder levende unger – mellem 40-100 i løbet af en livstid på ca. 3 uger  – og bagefter starter en ny cyklus med nye bladlus forfra. Bladlus kan bærer en svampesmitte fra en plante til en anden, det sker via ekskrementerne, og smitten kaldes for honningdug, det er også derfor at bladene kan være fedtet og klistret, på grund af det sukkerholdige afføring. Derfor kan de inficerer planter og blomster i mere end en forstand.

Arterne

Bladlus kommer i flere arter, især i drivhuse. De kan dog varierer i farven, som rød, sort eller blågrønne. De mest hyppige er opkaldt efter grøntsagernes eller frugtens navn og så lus til sidst. Så der er fx. kartoffelbladlus, ferskenbladlus, agurkbladlus m.m. Det er også de arter der dominerer mest.

Levesteder

Bladlus sidder på undersiden af blade, da det er her saften er bedst. Derfor bliver de også siddende på bagsiden indtil en ny koloni er dannet. Hunnen føder unger her, og ungerne bliver på samme plante og suge videre, lever i dens 4 livsfaser og føder dens egne unger. På den måde fortsætter bladlus og er i konstant vækst.

Bladlusene lever i symbiose med myrer, som gerne forsvarer dem mod andre dyr som spiser bladlus, fx. mariehøns. Myrerne lever nemlig af honningduggen som er ekskrementerne. Dermed har de indgået en slags alliance der holder begge parter i live.

Når efteråret kommer, så flyver de bladlus med vinger til en vært hvor de parrer sig og derved sikrer overlevelsen for næste generation når varmen igen melder sig. Nogle bladlus bliver også ført med vinden, så de kan komme mod varmere områder og derved overleve.

 

Sådan fjerner du bladlus

Når du skal have fjernet bladlus kan man bruge en lang række måder. Her er listet de 4 mest benyttet og effektive tips til hvordan man får bugt med de små insekter.

Vaske dem af

  1. Start med at vaske/ spule planterne med en haveslange eller under en bruser med koldt vand, husk at tippe potten til siden, så planten ikke drukner. Nu kan du stille potten ud til tørring evt. på en altan eller i haven et sted hvor der ikke er bladlus. Nu skulle bladlusene være vasket af, men se efter at de ikke kommer igen, da de er gode til at holde sig fast til planten. Tjek under bladene for at se om de er der.

Egen blanding

  1. Lav en en opløsning af opvaskemiddel, husholdningssprit og vand i en blomsterforstøver.  Start med at hælde ca. ½ liter vand til 1 dl sprit og ca. 10 ml opvaskemiddel i. Bland sammen forsigtigt, så det ikke skummer helt vildt og sprøjt på bladene. Lad det tørre på bladene. Kan derefter gentages indtil lusene slipper.

Insektsæbe

  1. Brug en insektsæbe, som kan købes i havecentre, og følg vejledningen bag på flasken. Husk ikke at bruge det i direkte sollys, da det vil tørre for hurtigt ind og derved ikke have den korrekte virkning. Produktet skal være godkendt af miljøstyrelsen i Danmark. Dette er som en sikkerhed for både natur og miljø.

Den biologiske løsning

  1. Som en biologisk bekæmpelse kan man bruge nyttedyr som fx. mariehøns, bladlussnyltehvepse og bladlusgalmyg. Det er en den mest optimale løsning og den er helt harmløs overfor andre planter. De spiser nemlig bladlus og deres afkom, så bestanden af bladlus til sidst vil være borte. Nyttedyr kan købes i havecentre og online hos nogle haveentusiaster.  

Hvordan forhindre man dem i at komme igen?

Ved at holde angrebet planter væk fra andre og en god rengøring af drivhuse, kan man forhindrer bladlus i at komme tilbage. Desuden skal man smide planter ud der er rådne, eller tørre. Tjek jævnligt planterne i gennem sommerperioden, juni og juli måned især. Dette kan gøres ved at tjekke undersiden af bladene ca. hver 2-4 dag.

Hvis du gerne vil holde det meget biologisk, kan man bruge nyttedyr som, bladlussnyltehvepse, mariehøns og samt mariehønelarver og bladlusgalmyg. Alle dyrene kan købes i mange havecentre og online hos specialister i insekter. Mariehøne kan med med fordel prøve at finde i naturen og så udsætte dem på de angrebene områder.

 

Previous Post

Next Post

Comments

  1. Lise jacobsen
    25/08/2021 - 11:43

    Kan bierne tåle blandingen af opvaskemiddel, sprit og vand???
    Vh Lise

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *