Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Fliser på badeværelse

Sådan fjerner du kalk fra fliser

25/08/2016 Fanny 0 Comments

Artiklen er ajourført den 10/07/2019. Betalt samarbejde med HUMA.dk

Alle kender til det med kalk på fliserne. Det er det evige problem på badeværelset, fordi badeværelset er et af de mest brugte rum i boligen.

Når man skal i gang med at fjerner kalk og kalkbelægninger fra fliser, er der mange forskellige metoder man kan bruge til netop dette.  Men har du styr på hvilke rengøringsmidler som du må bruge hvornår? Og vidste du, at du med de forkerte rengøringsmidler faktisk kan risikere at lave permanente skader på dine fliser?

Følg med i guiden her, hvor vi ser på hvad der skal til, for at få fjernet kalken fra dine badeværelsesfliser.

Se også: Natursten: Sådan afkalker du dine klinker og fliser

Indholdsfortegnelse:

 

Utålmodig? Hop direkte til konklusionen her:

 

Anbefalet udstyr til syrebestandige fliser:

Pakke med rengøringsudstyr til kalkfjerning på badeværelsesfliser

Kalkfjernerpakke 1 fra HUMA.dk

Kalkfjernerpakke 1 fra HUMA.dk

  • Anbefalet løsning til dig der har porcelænsfliser, keramiske fliser/klinker eller kunstige fliser/klinker
  • Indeholder et kraftigt syrebaseret rengøringsmiddel, som effektivt opløser kalken
  • Indeholder rekvisitter som gør arbejdet lettere: effektiv ridsefri svamp, hård detaljebørste til fuger, sprayhovede til nem påføring, samt engangshandsker til beskyttelse af dine hænder
  • Må ikke anvendes på natursten som fx. marmor og granit

Køb produktet på HUMA.dk, hvor du også finder en udførlig guide til kalkfjerning på badeværelset.

Klik her for at gå til produktet

 

 

Kalkfjerning på natursten

Kalkfjernerpakke 2 fra HUMA.dk

Anbefalet udstyr til natursten og andre ikke-syrebestandige fliser:

Kalkfjernerpakke 2 fra HUMA.dk

  • Anbefalet løsning til fliser af natursten, samt andre materialer som ikke tåler rengøringsmidler med syre. Fx. marmor, granit, basalt, terrazzo, skiffer, travertin (undtagelser kan forekomme, hvis der er udført speciel overfladebehandling af fliserne)
  • Indeholder HUMA’s unikke sanitære rengøringsmiddel, som har en kalkopløsende effekt (produktet er mindre effektivt sammenlignet med syrebaserede produkter, men skader til gengæld ikke dine fliser). Produktet er alkalisk.
  • Indeholder rekvisitter som gør arbejdet lettere: effektiv ridsefri svamp, hård detaljebørste til fuger, sprayhovede til nem påføring, samt engangshandsker til beskyttelse af dine hænder

 

Klik her for at gå til produktet

Natursten på badeværelse

Natursten er flotte men sjældent rengøringsvenlige

1: Hvilke materialer er dine fliser lavet af? (Brug ikke kalkfjerner på natursten)

Det første man skal tage højde for, når man skal fjerne kalk fra fliserne, er om hvilket materiale de er lavet af.

Der er nemlig forskel på materialerne, og det kan i sidste ende have konsekvenser for fliserne, hvis man benytter det forkerte rengøringsmiddel.

I værste tilfælde kan det betyde, at fliserne går i opløsning eller kan få en brunlig mat overflade, som man ikke kan repareres igen. I så fald er den eneste løsning at skifte flisen helt ud, hvilket ikke ligefrem er ideelt.

Hvis ikke man har natursten, er kalkfjerner et super effektivt middel der hurtigt kan fjerne de grimme kalkbelægninger.

2: Sådan tester du om dine fliser kan tåle kalkfjerner

Travertin, skifer og marmor er i den kategori der betegnes som natursten. Det eksempelvis disse fliser man skal være påpasselige med, da de ikke tåler kalkfjerner eller syreholdige opløsninger.

Derfor er det heller ikke godt at bruge citronsyre eller eddikesyre, som man måske normalt ville bruge til kalkfjerning.

Hvis man vil finde ud af om ens fliser tåler et afkalkningsprodukt, skal man finde et lille område der ikke er synligt, hvorpå man kan teste inden man bruger det på sine fliser.

Start med at dryp eller sprøjt en lille smule produkt på et område og se om der kommer en reaktion, dette kan være en brusende reaktion. Hvis der intet kommer, så prøv alligevel for sikkerheds skyld at lad produktet sidde i 5-10 minutter og se så om der kommer noget frem. Hvis ikke, er produktet sikkert at bruge.

Får du derimod en reaktion, eller ved du på forhånd at du har fliser som ikke tåler syre, så frygt ej. Der findes nemlig et alternativ til syrebaseret kalkfjerner, i form af produktet “HUMA Alkalisk Afkalker”.

Dette produkt er ikke helt så effektivt som en “rigtig” kalkfjerner, men skader omvendt ikke natursten. Har du derfor syrefølsomme fliser, er det langt den bedste løsning som du kan gøre brug af.

Produktet er et rengøringsmiddel, som oprindeligt er udviklet til professionel brug. Du finder det derfor ikke i supermarkedet, men kun hos den online rengøringsgrossist HUMA.dk.

3: Sådan påføres kalkfjerneren på fliserne

Du har nu fundet ud af om dine fliser er lavet af natursten.

Hvis de ikke er, er du nu parat til at afkalke fliserne med din kalkfjerner. Bruger du en almindelig afkalker, skal du være opmærksom på at mørtelfugerne skal mættes med vand, så kalkfjerneren ikke bliver suget ind i fugerne.

Det er desuden en fordel at bruse fliserne inden, så selve afkalkningsmidlet bliver fortyndet en smule. Spray produktet ufortyndet på i de små hjørner og kanter, f.eks. ved blandingsbatteriet i bruseren hvor det kan være særligt udsat for snavs og kalk.

Brug evt. en detaljebørste eller en gammel tandbørste, som er god til små områder.

4: Brug ridsefri svamp, skuresvamp eller slibesvamp

Det kan også altid godt betale sig at bruge en ridsefri svamp, da det kan ridse dine fliser hvis du bruger en almindelig gul skuresvamp.

Et alternativ kan være at bruge en slibesvamp eller en vådslibesvamp, (Powerscrub), der kan bruges på alle former for fliser.

De kan købes i mange byggemarkeder, hos nogle isenkræmmere samt ikke mindst hos online rengøringsgrossister.

5: Vandets hårdhed

Det er vigtigt at huske på at vandhårdheden er forskellig rundt om i Danmark, hvilket betyder at der kan være mere kalk i vandet afhængigt af hvor man bor.

Så derfor kan det være nødvendigt at afkalke oftere hvis man bor i et område med meget hårdt vand. På www.borger.dk kan man finde ud af hvilken hårdhed vandet har i din kommune. Ellers er det lokale vandværk typisk behjælpelig med at oplyse hvorvidt at vandet er hårdt, middelhårdt eller blødt.

Såfremt at vandet er særlig hårdt, kan det ofte betale sig at være ekstra grundig med aftørring og skrabning af fliserne.

 

Rigtig god fornøjelse med kalkfjerning på dit badeværelse!

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *