Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

6 tips til at få fjernet flyverusten

26/09/2016 Fanny 0 Comments

Hvad er flyverust?

Flyverust er små mikroskopiske jern/metalpartikler som sætter sig i overfladen på stålet eller metallet. Det er typisk køkkenprodukter der indeholder jern, som skaber flyverust. Det er især hvidløgspresser, æggedeler samt osteskærer og klinger. Det anbefales derfor at man vaske disse redskaber af i hånden i stedet for at sætte dem i opvaskemaskinen. Det kan være let af komme af med igen men det kan også være meget besværligt, hvis opvaskemaskinen og hele området er meget angrebet af rust. Der findes derfor forskellige metoder man kan prøve med, hvis man ikke vil erstatte bestik eller opvaskemaskinen. Flyverust opstår ved at plastiskemaljen på kurvene i opvaskemaskinen bliver ødelagte eller der går hul på efter lang tids brug. Her får jernet lov til sætte sig med små partikler på bestik og andre dele, når man vaske service. Det kan også komme ind sammen med andre køkkenredskaber som nævnt tidligere. bestik

Hvordan fjerner man flyverust?

Stålrens

Påfør stålrensen til bestikket eller det berørte område. Lad det sidde i anbefalet tid, som man oftest finder bag på flasken. Vask af og tør efter med en ren klud eller viskestykke. Husk at skylle bestikket godt efter med vand og sæbe i hånden.

Ståluld

Hvis overfladen kan tåle dette, kan det betale sig at bruge ståluld eller en grydesvamp til dette. Et hurtigt trick til at fjerne det værste rust. Man gør svampen eller stålulden våd og gnid og aftør det udsatte område. Skyl efter med rent vand eller evt. almindelig håndopvask og tør af i viskestykke.

Sølvpapirkugler

En nem og billig metode er sølvpapirskugler. Det kræver nemlig kun en rulle sølvpapir.

  1. Start med at rulle 2 stykker sølvpapir til kugler, kun let så de ikke krøller helt
  2. De to kugler lægges i kurven til bestik
  3. Vask på et almindeligt program med service

Nu skulle rusten gerne sidde fast på kuglerne og du kan smide dem ud bagefter. Hvis det er nødvendigt kan behandlingen gentages med nye sølvpapirskugler.

Cintronsyre

Hvis du gerne vil prøve en anden metode, så kan man bruge citronsyre i opvaskemaskinen. Det er dog til meget genstridige og udsatte områder. Som navnet indikerer, er citronsyre desuden en syre, så det anbefales at du benytter handsker til arbejdet. 

  1. Fyld 1 teskefuld (hvis ikke andet er angivet bag på produktet) citronsyre i sæberummet/skuffen
  2. Kør et almindeligt vaskeprogram i en tom maskine
  3. Hvis der er flyverust på bestikket kan man medtage dette i opvaskemaskinen. Det samme gælder for glas med kalkbelægninger.
  4. Brug opvaskemiddel uden klor eller bare uden noget

VIGTIGT! Brug aldrig et klorholdigt opvaskemiddel sammen med citronsyre, dette kan udvikle gifttige dampe. Efterskyl gerne opvaskemaksinen uden opvaskemiddel på et program for at sikre at alt citronsyre er ude.

Løg

Gnid et overskåret løg ind på det berørte område af bestikket og puds efter med en ren klud. Det siges at safterne kan være med til at fjerne rustpletterne.

Sølvpapir i bestikskuffen

Et gammelt råd er at lægge et foldet stykke sølvpapir i skuffen med bestik. Det vil sige under bestikket. På den måde siges det at flyverusten selv lige så stille forsvinder og bliver væk.

rust-sav

Hvordan forhindrer man flyverust?

Hvis du vil forhindre flyverust i at sætte sig på dit bestik, skal du undgå at vaske redskaber som ostehøvl, hvidløgspresser, æggedeler og rivejern af i opvaskemaskinen. Det er nemlig fremstillet med jernpartikler som netop giver flyverust. En anden vigtig ting er, at holde øje med kurvene i opvaskemaskinen, de kan med tiden blive ødelagte og gå i stykker. Det gør at emaljen der beskytter service mod rust nu ikke virker optimalt og derfor angribes nu. Her kan man bruge epoxylim/ emaljebeskyttelse som kan købes i byggemarkeder og nogen malerforretninger. Tjek derfor jævnligt din opvaskemaskine for revner og rust. Hvis man ikke vil lappe hullerne i kurven selv, kan man købe nye kurve online eller hos en hårde hvidevarer forretning.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *