Husmortricks

Praktiske tips til din hverdag

Gør boligen vinterklar

27/10/2016 Fanny 0 Comments

Nu er vinteren snart over os og det betyder igen at boligen skal gøres klar til nogen våde og kolde måneder med masser af sne, slud, blæst og kulde. Det er derfor en god ide at få tjekket op på områder som kan være mere udsatte end andre.snowy-1056856_960_720

Det er gerne inden vinteren kommer at man skal have ordnet disse ting, på den måde undgår man skader m.v. Det er vigtigt at huske på at man ikke kan male eller fuge i koldt i vejr.

Når sneen forsvinder, vil der komme en masse ekstra fugt og vand. Dette blandet med temperaturforskelle gør boligen mere modtagelig overfor skimmelsvamp og fugtskader.

Udsatte områder

De mest almindelige udsatte områder på en bolig er:

  • Taget
  • Tagrender
  • Gavl og sokler
  • Kloakker og rør
  • Vinduer
  • Skorsten

Taget

Her kan man tjekke at tagsten sidder fast og der ikke er nogen der mangler. Dertil skal man også holde øje med revner eller beskadiget tagsten.

Tjek samtidig at der ikke er kommet fugt ind under tagkonstruktionen eller råd i træet der indhegner selve tagstenene.

Derudover skal du være særlig opmærksom på rygstenene, der sidder på toppen af taget.

De er som regel mere udsatte, og gør at skimmelsvamp har nemmere adgang hvis de er gået i stykker eller der er revner i. Det gør dem også potentiale til at falde ned i blæsevejr, som gerne er i efterårs og vintermånederne.  

Tagrender

Sørg for at tagrenderne ikke er stoppet med blade, mos eller andet skidt. Det er vigtigt at der er fri passage så vandet kan løbe fra taget og ned igennem tagrenderne og nedløbsrør. Her kan man samtidig tjekke at nedløbsrør ikke er stoppe ttil og at vandet bliver ledt ned i kloakken eller i en regnvandsopsamler. Husk at lappe huller der kan være forekommet i løbet af året, så der ikke løber vand ned et sted hvor det ikke er meningen. Det kan give fugtskader fx. ved vinduer eller døre. Man kan lappe hullerne med noget materiale som er beregnet til dette og kan købes i byggemarkeder.

Gavl og sokler

Her er boligen som regel mere udsat, da det er her vinden kommer fra siderne. Først skal der tjekkes for revner, sprækker eller andre ting der kan være gået i stykker. Måske et bræt der sidder løst eller pudsen er revnet. Prøv også at bank med knoerne på siden og hør efter om der er genklang eller hulrum. Hvis der er det, bør du tjekke efter indefra hvis der er mulighed for dette.

Kloakker og rør

Man kan ikke komme under jorden og tjekke alle rørene men man kan undersøge at alle steder hvor der kan løbe vand ned og igennem i brønde fx- at der er frit og ikke er rådne blade eller andet skidt der kan holde vandet tilbage. Hvis man har en ide om at der er noget galt, så kontakt altid en fagperson der kan undersøge kloakken og rør. Dette kan betyde mange penge i sidste ende, hvis man ikke opdager et problem i tide.

Vinduer

Vinduerne må gå gennem vind, blæst, sne, slud og regn mange dage om året. Derfor er det vigtigt at de kan holde til noget. Du kan tjekke dine vinduer ved at holde et stykke papir hen til et lukket vindue eller en flamme fra en lighter, lys eller tændstik. Hvis det blafre så kan det være tegn på at der ikke er ordentligt isoleret rundt om karmen. Det kan en tømrer eller murer ordne, hvis man ikke selv har mulighed for. Derudover kan man ved hjælp af en fugtmåler tjekke om der er gået fugt i fundamentet rundt om selve rammen på vinduet.

Skorsten

Tjek efter revner og sprækker i puds eller mursten. Hvis der er noget kan du pudse det op med mørtel eller fugemasse. Men kontakt altid en murer omkring dette arbejde, da der er specielle regler underlagt skorstene. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at den sidder fast og ikke er i fare for at styrte ned. Skorstensfejeren har forhåbentligt allerede været der, hvis ikke, er det en god ide at få fat på en, som kan komme og rense ud inden der bliver varmet op til vinteren.

this-winter-135439096360z

Hvad kan man ellers gøre

Vær altid opmærksom på vejret og hvor længe siden det er man fx. har malet, pudset facaden op eller renset tagrenderne. Det er godt at være et skridt foran hele tiden, så man ikke bliver overrasket over ting der skal laves. Du kan altid kontakte en professionel eller spørger i dit lokale byggemarked hvis du har brug for råd og vejledning omkring selve bolig konstruktionen.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *